Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 10:07 - На днешната дата...
Автор: yotovava Категория: Изкуство   
Прочетен: 7615 Коментари: 20 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Чарлз Доджсън, известен повече с псевдонима си Луис Карол, е роден на 27 януари 1832 г. в Дарсбъри, британското графство Чешир. Той е най-голямото от момчетата в семейството на англикански свещеник, в което освен него има още трима синове и 7 дъщери.

Чарлз е левичар, глух с едното ухо и силно заеква. Тези негови физически особености в известна степен предопределят поведението му, което повечето му познати определят като ексцентрично. Доджсън завършва с отличие математика и класически езици в колежа “Крайст Чърч” към Оксфордския университет и след като става магистър, приема духовен сан и остава да преподава в него до края на живота си. Това му предоставя много свободно време за литературните му занимания.

Според специалисти, опитали да разгадаят психопотрета на мистериозната личност Луис Карол, вероятно левичарството е било една от причините писателят да бъде обладан от темата за огледалния, т.е. за обърнатия свят.

“Винаги облечен с черен редингот, закопчан почти догоре, той имаше фини и меланхолични черти. Лекциите, които четеше с механичен глас, предизвикваха по-скоро скука”, си спомнят негови ученици. Чувствайки се зле сред възрастните, Чарлз страни от колегите си в колежа. Животът му минава между лекциите, заниманията с математика и многочасовите самотни разходки. Бил невероятен педант. За сметка на затворения си живот водел огромна кореспонденция, но често пъти с хора, които никога не бил виждал.

Тази откъснатост от света го кара да мине от другата страна на огледалото, в света на необузданото въображение, в която математикът Чарлз Доджсън се превъплъщава в писателя Луис Карол.

През 1856 г. той сътрудничи активно на списание “Дъ Трейн”, чийто редактор Едмънд Йейтс избира псевдонима Луис Карол измежду 4, които прохождащият автор му предлага. През същата тази година се ражда и голямата му страст към фотографията.

До голяма степен именно чрез нея започва познанството му с малките дъщери на декана Лидъл, които се превръщат в негови модели. Момиченцата си остават основен обект на фотографиите му, но покрай тях той снима и учени от университета, пейзажи, статуи, картини, животни, дори скелети поради интерес към анатомията.

Луис Карол е автор на около 3000 фотографски клишета, от които около 1000 оцеляват. През 1950 г. в Англия излиза книга, посветена на Карол като фотограф. В нея са публикувани 60 от най-добрите му работи, а специалистите го определят като един от най-талантливите фотографи любители на XIX в.

През 1880 г. писателят внезапно захвърля хобито си. Този факт, както и влечението към това да снима момиченцата разсъблечени, кара част от късните му изследователи да го подозират в педофилия.

Смята се за достоверен фактът, че Луис Карол умира като девственик.

Биографите му допускат, че заради силното заекване е възможно той да е бил изключително срамежлив в общуването с нежния пол. Заекването и срамежливостта обаче изчезвали в присъствието на малките момиченца. Това обаче не е неоспорим факт, тъй като някои от децата си спомняли заекването, а пък възрастни не са го отбелязвали.

Според изследователите писателят имал поне 100 малки приятелки, с които прекратявал всякакви контакти, щом те пораснели. Макар че снимал своите разсъблечени модели винаги с разрешението и в присъствието на майките им “това хоби предивзвиквало у много от тях най-малкото изненада. Започнали да се появяват всякакви слухове и през 1880 г. Луис Карол зиванаги се отказал от хобито си да фотографира”, се твърди в една от биографиите му.

Самият писател пише до един от оксфордските си познати: “По повод на слуховете мога само да кажа, че по отношение на тези прелестни същества аз винаги съм си оставал джентълмен”. Той винаги искал разрешение от родителите да целуне момиченцето или да го вземе на коленете си. Писателят твърдял, че интересът му към голите деца е чисто естетически и че в помислите му няма нищо еротично.

Така или иначе много факти от живота на писателя завинаги ще си останат загадка поради мистериозното изчезване на 4 тома и 7 страници от 13-те тома дневници, които водел. Кой и защо е унищожил документите, не е съвсем ясно. Някои биографи обаче смятат, че те са свързани с желанието му да се ожени за 11-годишната Алиса, което довело до разрив в отношенията със семейството й.

Някои от най-новите теории обаче свързват интереса на Карол към детско тяло с викторианския култ към детето, в който детската голота се схващала като израз на невинност. По онова време този вид фотографии били на мода, а голи детски телца се появявали и на коледните картички. Изцяло погрешно е да се гледа това явление с очите на XX в., твърдят авторите на тази хипотеза. Твърди се също, че много от т.нар. малки приятелки на Карол са били всъщност девойки на далеч по-напреднала възраст.

Писателят понякога работел до изтощение – по 13-16 ч на ден. Страдал от безсъние, мигрена и халюцинации. Тогава започвали да му се привиждат всякакви странни същества. По-късно това нарушение на начина, по който съзнанието възприема обектите, дори било наречено “Синдром на Алиса в страната на чудесата”.

Когато не можел да заспи Луис Карол измислял алгебрични и геометрични главоблъсканици и ги решавал в тъмното. В чужбина математикът литератор заминал един-единствен път в живота си и отново поразил всички. Защото отишъл в Русия. Бил известен и със страстта си да изобретява нови игри, като например ранна версия на играта с думи “Скрабъл”. Измислял и различни практически пособия като шах за пътешественици, средство за писане в тъмното, за да не ставаш да палиш светлината, като ти хрумне някоя идея, и какво ли още не.

Заради великите си книги “Алиса в Страната на чудесата” и “Алиса в Огледалния свят” писателят е наричан “кралят на безсмислицата”.

Дори на непредубедения читател обаче е ясно, че тази “безсмислица” е подчинена на желязна математическа логика. Авторът по-скоро успява да доведе логиката до нейния абсурд. Друго популярно определение за Карол е “създател на литературата на парадокса”.

Всъщност малко са творбите на световната литература, които са били толкова предизвикателни и са получавали толкова много различни тълкувания – политически, психоаналитични, богословски, математически, филологически и т.н. Детските му книги и до днес са сред любимите четива на възрастните. Самият писател, въпреки че приживе получава огромен, почти главозамайващ успех, казвал: “Никога не чета нищо за себе си, нито за книгите си”.

Много известна става и една анекдотична история. Кралица Виктория толкова много харесала “Алиса в Страната на чудесата”, че пожелала Луис Карол да й посвети следващата си творба. Той така и направил. На владетелката бил пратен с посвещение следващият му труд – “Елементарен трактат за детерминантите”.

Писателят умира на 14 януари 1898 г. в Гилфорд, графство Съри, в дома на своите 7 сестри, шест от които, също като него, никога и не помислят за брак. Издъхва от пневмония, предизвикана от грипни усложнения две седмици преди да навърши 66 г.




Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aqualia - ;) Обожавам "Алиса в...
27.01.2011 11:01
Обожавам "Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалния свят"!
Чудесен постинг!
А Луис Карол ще си остане енигма...
Поздрави.
http://www.youtube.com/watch?v=X0hmPp3ZHjI&feature=related
цитирай
2. yotovava - Като дете го четях с невероятен интерес и удоволствие, без да се питам защо, откъде и как :))))))))) Благодаря, че се отби.
27.01.2011 11:06
aqualia написа:
Обожавам "Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалния свят"!
Чудесен постинг!
А Луис Карол ще си остане енигма...
Поздрави.
http://www.youtube.com/watch?v=X0hmPp3ZHjI&feature=related

цитирай
3. galenav - Благодаря ни за този постинг, Валя!
27.01.2011 11:09
четох с интерес и търсих неизвестните от детството ми с Алиса...
цитирай
4. yotovava - Добре дошла, Гал, радвам се да те видя тук :)))))))))))
27.01.2011 11:16
galenav написа:
четох с интерес и търсих неизвестните от детството ми с Алиса...

цитирай
5. stela50 - Поздрави за постинга ...Интересен и хубав .
27.01.2011 12:23
Един незабравим и любим писател .
Благодаря ,Валя !
цитирай
6. yotovava - И аз благодаря, че поспря тук :))))))
27.01.2011 12:24
stela50 написа:
Един незабравим и любим писател .
Благодаря ,Валя !

цитирай
7. alhimik1 - Валя, благодаря ти!
27.01.2011 12:30
много изчерпателна информация за този срамежлив чудак...
имаше обаче версия, че всъщност Кралицата е писала тези приказки на абсурда, а той само ги е редактирал...
не подхожда на Кралица да се принизи до писател, нали...?!
Ти какво знаеш за това...

Никола:))
цитирай
8. yotovava - По съм склонна да вярвам, че са писани от него, заради логическите каламбури и преплитането на паралелните светове.
27.01.2011 12:43
alhimik1 написа:
много изчерпателна информация за този срамежлив чудак...
имаше обаче версия, че всъщност Кралицата е писала тези приказки на абсурда, а той само ги е редактирал...
не подхожда на Кралица да се принизи до писател, нали...?!
Ти какво знаеш за това...

Повечето материали, които съм чела и от дете, и понастоящем, потвърждават неговия гений.

Никола:))


В математиката Карол създал методи за проверка делението на 17 и 19, мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри и много други. Негова е и ранната версия на игра, която днес наричаме “Скрабъл”.
цитирай
9. mariposatracionera - Поровила си се, Валка. Повечето от ...
27.01.2011 14:21
Поровила си се,Валка. Повечето от тези неща не ги знаех, само основната пикантерия.Благодаря ти много! Сложна личност. Не мисля, че е бил щастлив.Обаче оставя блестящо творчество.
Ведър следобед!
цитирай
10. yotovava - Намерих още интересни неща за него, може би ще направя още един постинг. Благодаря ,че се отби :)))))))
27.01.2011 14:29
mariposatracionera написа:
Поровила си се,Валка. Повечето от тези неща не ги знаех, само основната пикантерия.Благодаря ти много! Сложна личност. Не мисля, че е бил щастлив.Обаче оставя блестящо творчество.
Ведър следобед!

цитирай
11. svetislav - И Моцарт е роден на днешната дата,
27.01.2011 16:02
прочетох преди малко един постинг. :)
цитирай
12. yotovava - И аз прочетох, интересен паралел между математика и изкуство. Винаги съм твърдяла, че са свързани.
27.01.2011 16:06
svetislav написа:
прочетох преди малко един постинг. :)

цитирай
13. tili - Каквато и да е биографията му -
27.01.2011 19:12
Алиса ще очарова малки и големи вечно! Талантливият в едно е талантлив в много и е винаги извън представите на "обществото". Няма изключения:)))
цитирай
14. yotovava - Така е, интересно е, че много неща не знаех за него, освен че е математик :)))))))))))
27.01.2011 19:42
tili написа:
Алиса ще очарова малки и големи вечно! Талантливият в едно е талантлив в много и е винаги извън представите на "обществото". Няма изключения:)))

цитирай
15. bizcocho - Чела съм Алиса като дете и почти не си ...
27.01.2011 20:22
Чела съм Алиса като дете и почти не си спомням книгата, а за писателя нищо не знаех освен името му, така че ми бе доста интересно да прочета:)
цитирай
16. yotovava - Често се връщам към Алиса, даже ми стана много интересна, когато бях тийнеджърка.
27.01.2011 20:29
bizcocho написа:
Чела съм Алиса като дете и почти не си спомням книгата, а за писателя нищо не знаех освен името му, така че ми бе доста интересно да прочета:)

Спомням си, че бях чела един фантастичен разказ, в който две деца разгадаха стихчето на
Хъмпти-Дъмпти

Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха в плите
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.

Разчитайки този стих, те откриваха портал към друго измерение.
цитирай
17. alhimik1 - а математика, мнемоника и т.н., да, суховат учен, интроверт, в известен смисъл е комплексирана личност...
28.01.2011 10:04
yotovava написа:
alhimik1 написа:
много изчерпателна информация за този срамежлив чудак...
имаше обаче версия, че всъщност Кралицата е писала тези приказки на абсурда, а той само ги е редактирал...
не подхожда на Кралица да се принизи до писател, нали...?!
Ти какво знаеш за това...

Повечето материали, които съм чела и от дете, и понастоящем, потвърждават неговия гений.

Никола:))


В математиката Карол създал методи за проверка делението на 17 и 19, мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри и много други. Негова е и ранната версия на игра, която днес наричаме “Скрабъл”.

аз съм по-скоро склонен да си мисля, че Тя, Дъ Куин, е имала своите слабости...писателски ))) и след разговори насаме, той ги е описвал...как да е...той е!, а ние...?!
цитирай
18. yotovava - Възможно е, не знам, няма как да отговоря нито положително, нито отрицателно. Важно е това, което е останало след него :)
28.01.2011 10:09
alhimik1 написа:
yotovava написа:
alhimik1 написа:
много изчерпателна информация за този срамежлив чудак...
имаше обаче версия, че всъщност Кралицата е писала тези приказки на абсурда, а той само ги е редактирал...
не подхожда на Кралица да се принизи до писател, нали...?!
Ти какво знаеш за това...

Повечето материали, които съм чела и от дете, и понастоящем, потвърждават неговия гений.

Никола:))


В математиката Карол създал методи за проверка делението на 17 и 19, мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри и много други. Негова е и ранната версия на игра, която днес наричаме “Скрабъл”.

аз съм по-скоро склонен да си мисля, че Тя, Дъ Куин, е имала своите слабости...писателски ))) и след разговори насаме, той ги е описвал...как да е...той е!, а ние...?!

цитирай
19. alhimik1 - ...)))) свързани са Валя...тънки разклонения на фундаменталната дисциплина - Философия, след Аристотел, нищо ново...
28.01.2011 10:09
yotovava написа:
svetislav написа:
прочетох преди малко един постинг. :)



и моля да бъда извинен че се вмествам...)))
цитирай
20. yotovava - Както ти казах, намерих още интересни материали, но ми трябва време да ги събера.
28.01.2011 10:42
alhimik1 написа:
yotovava написа:
svetislav написа:
прочетох преди малко един постинг. :)



и моля да бъда извинен че се вмествам...)))


Радвам се, че влизаш тук. Но нали знаеш какво се казва в "Досиетата Х" - Истината е някъде там :))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yotovava
Категория: Изкуство
Прочетен: 5206164
Постинги: 1288
Коментари: 21789
Гласове: 43520
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол