Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 12:10 - За буквите
Автор: yotovava Категория: История   
Прочетен: 8536 Коментари: 39 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР

ЗА БУКВИТЕ

Преди, прочее, славяните нямаха Книги [1], но, бидейки езичници, с черти и резки [2] четяха и гадаеха. А след като се кръстиха, принудени бяха да пишат с римски и гръцки букви [3] без порядък. Но как може да се пише добре с гръцки букви Богъ, или животъ, или image[4], или image[5], или image[6], или image[7], или image, или image, или image, и други тям подобни. И така беше много години.

След това човеколюбецът Бог, който урежда всичко и не оставя човешкия род без мъдрост, но всички привежда към мъдрост и към спасение, смилил се над славянския род, изпрати им Константин Философ, наречен Кирил, мъж праведен и правдив. И [той] им състави тридесет и осем букви — едни по реда на гръцките букви, а други според славянската реч, като отпървом започна по гръцки. Те — “Алфа”, а той — “Азъ”. От “Аза” започват и двете. И както те, подражавайки на еврейските букви, [ги] направиха, така и той — на гръцките. Защото евреите имат първа буква “алеф”, което значи “обучавам се”. Когато детето се завежда [на училище] и се казва: “Учи се” — то е “алеф”. И гърците, като подражаваха на това, казваха “Алфа”. И се пригоди изразът на еврейската реч към гръцкия език, та да се казва на детето вместо “учение” — “търси” [8]. Защото “алфа” на гръцки език значи “ г ьрси”. Подобно на тях свети Кирил сътвори първата буква “аз”, но понеже “аз” е първа от буквите и е дадена от Бога на славянския род за отваряне устата на учещите се на грамотност към разум, произнася се с широко отваряне на устата, а другите букви с тясно отваряне на устата се произнасят и изговарят.

Тези са славянските букви и така трябва да се пишат и произнасят: а, б, в, г, д [9].

Други пък казват: “Защо е създал тридесет и осем букви? А може да се пише с по-малко от този [брой], както и гърците пишат с двадесет и четири. Но не знаят с колко пишат гърците! Понеже има, прочее, двадесет и четири букви, ала не се изпълват с тях книгите, но са прибавили единадесет двугласни, та и три в числата: шест, деветдесет и деветстотин. И общо се събират тридесет и осем. По подобие на това и по същия начин свети Кирил създаде тридесет и осем букви.

Други казват: “Защо са славянските книги? Нито Бог ги е създал, нито са изначални, както еврейските, и римските, и елинските, що са изконни и са от Бога приети.” А други пък мислят, че Бог ни е сътворил буквите и не разбират, окаяните, казвайки: “Бог е заповядал да съществуват три езика, както пише в Евангелието: “И имаше дъска, написана с еврейски, и римски, и елински [букви] (по Иоан. 19:20), а славянски няма там. Затова и славянските книги не са от Бога.” [10] Какво да им речем или какво да кажем за такива безумия? Нека да кажем каквото научихме от Светите книги: всички неща по реда [си] стават от Бога, а не от друго. Бог, прочее, не е създал първо ни еврейския език, ни елинския, ни римския, но сирийския [11], на който и Адам говори, и от Адама до потопа, и от потопа — докато Бог раздели езиците при стълпотворението, както пише: “Когато езиците бяха размесени” (по Бит. 11:9). И както се размесиха езиците, така и нравите, и обичаите, и наредбите, и законите, и уменията на народите: на египтяните — землемерието; на персите и халдейците, и асирийците — звездобройството, магията, лекуването, вълшебството и цялото човешко изкуство; на евреите — Светите книги, в които е писано, че Бог сътвори небето, и земята, и всичко, що е на нея, и човека, и всичко поред, както пише (по Бит. 1); а на елините — граматиката, риториката, философията. [12]

Но преди това елините нямаха букви на своя език, ала записваха речта си с финикийски букви. И така беше много години. А Паламид [13], който се появи отпосле, като започна от алфа и вита, изнамери за елините само шестнадесет букви. Кадъм Милисий [14] пък им добави три букви; и така те  много години пишеха с деветнадесет букви. И после Симонид [15] намери и добави две букви. Епихарий, тълкователят [16], намери и прибави три букви и се събраха двадесет и четири. След много години Дионис Граматик [17] изнамери шест двугласни, после друг — пет, и друг — трите числени. И така мнозина за много години едва събраха тридесет и осем букви.

Много години по-късно, по Божие повеление, се намериха седемдесет мъже, които преведоха [Библията] от еврейски на гръцки език [18]. А славянските Книги сам свети Константин, наричан Кирил, [той] и буквите създаде, и Книгите преведе за малко години, а те — мнозина и за много години. Седем от тях подредиха буквите, а седемдесет — превода. Затова славянските букви са по-свети и по-достойни, понеже свят мъж ги е създал, а гръцките — елини езичници.

Ако пък някой рече, че не [ги] е направил добре, понеже и още се поправят [19], ще му отговорим с това: “И гръцките [Книги] също многократно са поправяли Акила и Симмах [20], и след това много други. По-леко е, прочее, след това да се нагоди, отколкото за пръв път да се сътвори.

Ако пък попиташ гръцки книжовник, казвайки: “Кой ви е създал буквите, или превел Книгите, или в кое време, то немного от тях знаят. Ако ли попиташ славянски грамотни [хора], казвайки: “Кой ви е създал буквите или превел Книгите, то всички знаят и, отговаряйки, ще рекат: “Свети Константин Философ, наричан Кирил, той ни създаде буквите и преведе Книгите, и Методий, неговият брат. Още са живи онези, които са ги видели [21]. И, ако попиташ в кое време, то знаят и ще кажат: “По времето на Михаил, гръцкия цар [22], и на българския княз Борис, и моравския княз Растица [23], и блатненския княз Коцел [24] в годината от сътворението на целия свят шестхиляди триста шестдесет и трета [25].

 

Има и други отговори, които другаде ще дадем, а сега не е време. Такъв разум, братя, Бог е дал на славяните, нему слава и чест, и власт, и поклонение сега и винаги, и в безконечните векове. Амин!
 

 





Гласувай:
23



1. iliada - Честит празник- 24 май!
24.05.2011 12:51
Слава вам,творци велики
на славянското писмо.
Вий очите ни разкрихте
за наука и добро.

Славим,славим паметта ви,
братя просветители,
на славянските народи
първите учители.

Имената ви свещени
векове покриват с чест.
Ние,всичките славяни
с песни ще ви славим днес
цитирай
2. yotovava - Честит празник и на теб, Или, слънце и усмивки :)))))))))))))))))
24.05.2011 12:55
iliada написа:
Слава вам,творци велики
на славянското писмо.
Вий очите ни разкрихте
за наука и добро.

Славим,славим паметта ви,
братя просветители,
на славянските народи
първите учители.

Имената ви свещени
векове покриват с чест.
Ние,всичките славяни
с песни ще ви славим днес

цитирай
3. miracles - Честит празник, Валя!!!
24.05.2011 13:10
Нека не забравяме, че сме такива каквито сме, защото тези които са били са ни показали Пътя...Напред и Нагоре!!!
цитирай
4. yotovava - Напред и нагоре! Да, и добре че е имало такива самоотвержени преди нас.... Честит празник :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
24.05.2011 13:14
miracles написа:
Нека не забравяме, че сме такива каквито сме, защото тези които са били са ни показали Пътя...Напред и Нагоре!!!

цитирай
5. chergligan - И на вси славяни книги да четат!
24.05.2011 13:17
Честит празник, Валя!
Здраве и щастие!
цитирай
6. yotovava - Честит празник и на теб, радвам се, че поспря тук :))))))))))))))))))
24.05.2011 13:18
chergligan написа:
Честит празник, Валя!
Здраве и щастие!

цитирай
7. tota - Честит празник, Валя!
24.05.2011 13:40
Да бъде светлина! Да е свято името българско! Да пребъде нашето а, бе!!
Светъл,24 май!
цитирай
8. yotovava - Честит празник и на теб, радвам се, че поспря тук :))))))))))))))))))
24.05.2011 13:42
tota написа:
Да бъде светлина! Да е свято името българско! Да пребъде нашето а, бе!!
Светъл,24 май!

цитирай
9. chergligan - Питане
24.05.2011 13:50
Валя, къде изчезна блога на този хубав поет Валери Станков?
Валя, не слушай завистниците! красивото винаги побеждава.
цитирай
10. yotovava - Мисля, че го деактивира заради прекалено многото доброжелатели тук :)))))))))))))))
24.05.2011 13:55
chergligan написа:
Валя, къде изчезна блога на този хубав поет Валери Станков?
Валя, не слушай завистниците! красивото винаги побеждава.


Но Валери си има собствена страница в интернет, ако го потърсиш, ще намериш там всичките му книги.
цитирай
11. kalin8 - Светъл Празник!
24.05.2011 14:15
Нека пребъде!!!
Б.
цитирай
12. yotovava - Ще пребъде, Бо, вярвам го. Честит празник! :))))))))))))))))
24.05.2011 14:16
kalin8 написа:
Нека пребъде!!!
Б.

цитирай
13. aqualia - Честит празик, Валя!!!
24.05.2011 14:43
Достойно есть!
цитирай
14. yotovava - Честит празник :)))))))))))))))))))))))))
24.05.2011 14:49
aqualia написа:
Достойно есть!

цитирай
15. mariposatracionera - Честит 24-и май, Вал! Светло да ти ...
24.05.2011 15:06
Честит 24-и май, Вал!
Светло да ти е.
Все така верна на Словото!
цитирай
16. yotovava - Такива оставаме, мила, честит празник :)))))))))))))))))))))))
24.05.2011 15:10
mariposatracionera написа:
Честит 24-и май, Вал!
Светло да ти е.
Все така верна на Словото!

цитирай
17. kasnaprolet9999 - Моят голям син е кръстен на него-...
24.05.2011 17:05
Моят голям син е кръстен на него-Храбър. Браво за постинга, миналата година и аз писах за него.
цитирай
18. yotovava - Честит празник, Невена, :))))))))))))))))))))))
24.05.2011 17:26
kasnaprolet9999 написа:
Моят голям син е кръстен на него-Храбър. Браво за постинга, миналата година и аз писах за него.

цитирай
19. kleopatrasv - Честит празник! Нека пребъде де...
24.05.2011 18:02
Честит празник! Нека пребъде делото на светите братя Кирил и Методий, а ние да се гордеем със своята писменност и култура!
цитирай
20. kleopatrasv - "Но поради що ти, глупави ч...
24.05.2011 18:03
"Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това.." Паисий Хилендарски

/ чудесен пост, прибавям си го към моята блог-вълна Азбучна молитва/
цитирай
21. yotovava - Неминуема е гордостта ни, благодаря ти, че поспря тук :)))))))))))))
24.05.2011 18:06
kleopatrasv написа:
Честит празник! Нека пребъде делото на светите братя Кирил и Методий, а ние да се гордеем със своята писменност и култура!

цитирай
22. yotovava - Защо ли? Вероятно се корени във вековно насажданото чувство за малоценност на българина, но и това се преборва. Благодаря ти, Светле.
24.05.2011 18:07
kleopatrasv написа:
"Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това.." Паисий Хилендарски

/ чудесен пост, прибавям си го към моята блог-вълна Азбучна молитва/

цитирай
23. barona40 - Велик-олепен постинг, Йо.
24.05.2011 21:26
Нека завистниците....се скрият някъде.
цитирай
24. yotovava - те не ни вълнуват, нали :)))))))))))))))))))))))))))))))
24.05.2011 21:29
barona40 написа:
Нека завистниците....се скрият някъде.

цитирай
25. hatanasov - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
24.05.2011 22:18
И ний сме дали нещо на света!
цитирай
26. homeopatie - Честит празник, да не забравяме откъде тръгваме.
24.05.2011 22:20
цитирай
27. yotovava - Дали сме и не малко :))))))))))) Честит празник!
24.05.2011 22:24
hatanasov написа:
И ний сме дали нещо на света!

цитирай
28. yotovava - Дано не забравяме и по-често да си припомняме. Честит празник :)))))))))))))))))))))
24.05.2011 22:25
homeopatie написа:

цитирай
29. barona40 - Бъди, будителке!
24.05.2011 23:06
Бъди!
цитирай
30. yotovava - Докато мога, Ив!
24.05.2011 23:07
barona40 написа:
Бъди!

цитирай
31. bizcocho - Радвам се, че има хора, които да ни ...
25.05.2011 10:00
Радвам се, че има хора, които да ни напомнят откъде сме тръгнали и защо са силни устоите ни.
цитирай
32. yotovava - Който не познава миналото, няма бъдеще, Женя :)))
25.05.2011 10:04
bizcocho написа:
Радвам се, че има хора, които да ни напомнят откъде сме тръгнали и защо са силни устоите ни.

цитирай
33. bozman - Здравей Йотова, Слагам едно плюсче ...
29.05.2011 01:37
Здравей Йотова,
Слагам едно плюсче от куртоазия, но :

ЗА БУКВИТЕ
--- Написано е "О писненъхъ", а това НЕ значи "букви".

Преди, прочее, славяните
--- Написано е "словене", а не "славяните".

нямаха Книги [1], но, бидейки езичници,
--- Написано е "погани сонште" - също като езичници , а НЕ, че са били езичници.

с черти и резки [2] четяха и гадаеха
--- Написано е "гатаахон", а това е тълкуване, на текст, а не "гадаене", което не е тълкуване на текст, а търсене на отговори от НЕТЕКСТОВИ знаци.

Т.е. твоят пост е литературен пост, но не и исторически достоверен. Ето тук има някои разсъждения на тази тема https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/konstantin-philosof
но пък те не са за деца, които ще се почувстват ощетени, че са йм прибрани играчките от детинство. Иначе "будителството" е хубаво нещо докато . . . пробудените не разберат, че са били мамени в сънищата си. После става една . . .
боже пази Будителя от пробудените заспалници . . . :)
Поздрави.


цитирай
34. yotovava - Благодаря за пояснението, но понякога духът е по-важен от фактите - а ние именно от това се нуждаем в тия вълчи времена. :))))))))))))))
29.05.2011 08:54
bozman написа:
Здравей Йотова,
Слагам едно плюсче от куртоазия, но :

ЗА БУКВИТЕ
--- Написано е "О писненъхъ", а това НЕ значи "букви".

Преди, прочее, славяните
--- Написано е "словене", а не "славяните".

нямаха Книги [1], но, бидейки езичници,
--- Написано е "погани сонште" - също като езичници , а НЕ, че са били езичници.

с черти и резки [2] четяха и гадаеха
--- Написано е "гатаахон", а това е тълкуване, на текст, а не "гадаене", което не е тълкуване на текст, а търсене на отговори от НЕТЕКСТОВИ знаци.

Т.е. твоят пост е литературен пост, но не и исторически достоверен. Ето тук има някои разсъждения на тази тема https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/konstantin-philosof
но пък те не са за деца, които ще се почувстват ощетени, че са йм прибрани играчките от детинство. Иначе "будителството" е хубаво нещо докато . . . пробудените не разберат, че са били мамени в сънищата си. После става една . . .
боже пази Будителя от пробудените заспалници . . . :)
Поздрави.



цитирай
35. merlin68 - bozman
29.05.2011 11:01
Т.е. твоят пост е литературен пост, но не и исторически достоверен. Ето тук има някои разсъждения на тази тема https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/konstantin-philosof
но пък те не са за деца, които ще се почувстват ощетени, че са йм прибрани играчките от детинство. Иначе "будителството" е хубаво нещо докато . . . пробудените не разберат, че са били мамени в сънищата си. После става една . . .
боже пази Будителя от пробудените заспалници . . . :)

Интересно е какво те кара да смяташ пък "анализа" от линка който си пратил за исторически достоверен
цитирай
36. yotovava - А ти да видя някакъв анализ от мен - просто споделям, да не говорим, че съм приложила и линк.:)))))))))))))))))))))))))
29.05.2011 13:57
merlin68 написа:
Т.е. твоят пост е литературен пост, но не и исторически достоверен. Ето тук има някои разсъждения на тази тема https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/konstantin-philosof
но пък те не са за деца, които ще се почувстват ощетени, че са йм прибрани играчките от детинство. Иначе "будителството" е хубаво нещо докато . . . пробудените не разберат, че са били мамени в сънищата си. После става една . . .
боже пази Будителя от пробудените заспалници . . . :)

Интересно е какво те кара да смяташ пък "анализа" от линка който си пратил за исторически достоверен

цитирай
37. bozman - [Интересно е какво те кара да смяташ ...
30.05.2011 01:22
[Интересно е какво те кара да смяташ пък "анализа" от линка който си пратил за исторически достоверен]
--- Най-малкото върху това, че е направен въз основата на реалният препис на текст от "О писменахъ", а не от общопопулярната му изкривена преподнесеност, каквато Йотова представи. Той (линка) Е исторически достоверен, защото борави с вярни исторически изписи, а дали са верни съжденията му е отделен въпрос. Моите уважения към Йотова, вече го казах, но да се твърди, че Ч. Храбър е говорил за "славяни", за "славянски букви" и т.н., това е все едно, да се твърди, че е говорил за болшевики или меншевики. Освен това е написано изрично, че словените са имали писменост преди Кръщението и т.н. и всякакви детски радости "откъде сме тръгнали" са за началното образование. Е, не могат да се повтарят папагалски комунистически дивотии цял живот, за това ми беше и мисълта, като ще пишете нещо, поне да бъде малко от малко в ХХІ в., а не в ХІХ в. при "Мошеника Златарски & со".
Поздрави и успехи за блога.
цитирай
38. yotovava - Не разбирам защо се ограничаваш единствено до подхвърляне на коментари - тъй и тъй си се регистрирал специално, напиши всичките си разсъждения в постинг, а? :)
30.05.2011 05:45
bozman написа:
[Интересно е какво те кара да смяташ пък "анализа" от линка който си пратил за исторически достоверен]
--- Най-малкото върху това, че е направен въз основата на реалният препис на текст от "О писменахъ", а не от общопопулярната му изкривена преподнесеност, каквато Йотова представи. Той (линка) Е исторически достоверен, защото борави с вярни исторически изписи, а дали са верни съжденията му е отделен въпрос. Моите уважения към Йотова, вече го казах, но да се твърди, че Ч. Храбър е говорил за "славяни", за "славянски букви" и т.н., това е все едно, да се твърди, че е говорил за болшевики или меншевики. Освен това е написано изрично, че словените са имали писменост преди Кръщението и т.н. и всякакви детски радости "откъде сме тръгнали" са за началното образование. Е, не могат да се повтарят папагалски комунистически дивотии цял живот, за това ми беше и мисълта, като ще пишете нещо, поне да бъде малко от малко в ХХІ в., а не в ХІХ в. при "Мошеника Златарски & со".
Поздрави и успехи за блога.

цитирай
39. merlin68 - bozman
30.05.2011 22:17
Дори съвсем не е нужно да си напрягаш ума за да разбереш за какво говори Черноризец храбър. Говори за група народи, и това ясно се вижда от това, че ги съпоставя с гърци и евреи, а дали са славянски или словенски е въпрос на интерпретация. Що се отнася до "меншевики" и "болшевики", "комунистически дивотии" и тем подобни, то не виждам какво общо имат те с Кирил и Методий или с Черноризец храбър, както и с "Мошеника Златарски & со" (който работи доста преди социализма). За склавени, словени, славяни говорят много древно гръцки, римски и византийски историци, дали и те са били комунисти:)?
И на теб поздрави и малко повече история, а не пропаганда:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yotovava
Категория: Изкуство
Прочетен: 5203231
Постинги: 1288
Коментари: 21789
Гласове: 43520
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол