Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2012 13:38 - Мълчанието днес ражда викове утре - продължение
Автор: yotovava Категория: Политика   
Прочетен: 12833 Коментари: 47 Гласове:
45

Последна промяна: 05.02.2012 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      2 август 1988 г. – На софийското летище става самолетна катастрофа на пътнически Як-40 на БГА „Балкан”. Летището е затворено за полети заради предстоящото излитане на ТУ-154 с Тодор Живков на борда. Излитането на самолета на Живков се забавя и въздушният диспечер позволява на пътнически самолет Як-40 на БГА „Балкан” да излети за Варна, като иска от екипажа да ускори излитането. В бързината екипажът допуска грешка, самолетът не успява да се отдели от земята преди края на пистата, разбива се в бетонираното корито на река Искър и избухва в пламъци. Загиват 28 от 37-те души на борда на самолета, в това число секретарят в съветското консулство във Варна Юрий Черьомин, който пренася дипломатическа поща...
       ...И деца....
     Спомням си онази година с горещото лято. Курортистите. Първата година от брака ми. Лятото беше безоблачно, топло, а морето примамващо и спокойно.
      Новината за катастрофата бе спомената един-два пъти в новините и после всичко се покри с пелената на мълчанието. Слуховете, неизменно плъзнали в онази соц-трагкокомична мъгла, не даваха яснота по случая. Никой не знаеше, че катастрофата е станала заради ТУ-154, с който трябваше да излети неизменният бивш първи, но и на шушу-мушу се шепнеше, че това се е случило заради някаква си спешна делегация.
    Скоро всичко щеше да се покрие със забрава и неясни допитвания.
Но няколко човека събраха смелост да нарушат мълчанието и в едно от предаванията на  Всяка неделя, водена от Кеворк Кеворкян, родителите на загиналите деца, с още изпити и подути от плач лица зададоха твърде резонен въпрос:
     - Оказва се, - говореше един от бащите, - че аз сега, след като съм загубил единственото си дете, съм принуден ОТНОВО да плащам ЕРГЕНСКИ ДАНЪК!!! Нека някой ми обясни как след като години наред съм отглеждал и възпитавал един човек, бъдещ гражданин на тази държава, сега, поради силата на определените обстоятелства, аз съм отново ЗАДЪЛЖЕН да плащам този данък!

     Нямаше как да са обвини директно тогавашната държава в абсурдността на законите, които сами беше изковала. За инфо на по-младите - Ергенският данък беше 5% от заплатата и започваше да се плаща, ако до 5 години от брака не си родил или осиновил дете. И доколкото си спомням, след 10 ноември беше заклеймен и премахнат като депресивен и ненужен.

     За да замаже ситуацията, държавният апарат бързо-бързо прие поправка в закона, според която родители, загубили дете, не подновяват задължението си по Ергенския данък. Но като се замислиш, че това се случи едва в края на 80-те години, нищо не изкупва мъката и сълзите, които други родители са пролели и изпитали години преди това.



Гласувай:
46



1. dolsineq - Спомням си за този разговор с Кев...
05.02.2012 13:58
Спомням си за този разговор с Кеворкян и бащата... Какво ни топли истината или законът, когата децата са си отишли. Цинизмът отвсякъде крещи...
цитирай
2. yotovava - Това беше опит да се замаже ситуацията, но, да, цинизмът си остана крещящ
05.02.2012 14:07
dolsineq написа:
Спомням си за този разговор с Кеворкян и бащата... Какво ни топли истината или законът, когата децата са си отишли. Цинизмът отвсякъде крещи...

цитирай
3. ketcakuatl - ТАКА, ТАКА..
05.02.2012 14:29
Това, освен репресиите и тъпата пропаганда, беше една от отличителните черти на комунизма, която продължава и днес, там където го има - Куба, Северна Корея и др. Което показва че са неразривно свързани, и не подлежат дори на мимикрия. Криенето, или поне изкривяването на информацията, ако не може съвсем да се скрие. Това показва ясно безразличието към човешкия живот, за което уж се бореха. Дали ще стане катастрофа, земетресение, ядрена авария - важна е партията, постулатите и, ръководителите и, масата да остане спокойна, за да може да се манипулира. Отврат! Партията е права, дори когато греши! Идиоти! Каквото и да ми разправят някои бетонни глави за успехите, сигурността, просперитета на обществото по това време, лъжата беше на първо място, на второ манипулацията, на трето терора, ако не помогнат първите две. Човеконенавист - с тази дума бих характеризирал този строй. Ако няма външен враг, когото да избива, го прави с ближния, врага с партиен билет и т.н. Примери повече от много.
цитирай
4. cefulesteven - Бил съм в казармата тогава и съм п...
05.02.2012 14:35
Бил съм в казармата тогава и съм пропуснал събитието. Ние бяхме и много цензурирани, сега научавам. От абсурдно, по-абсурдно. Точно такива законови лудости трябва по-често да се напомнят: независимо къде се случват, независимо кога са се случили. За да направим всичко, което е по силите ни, да станем жертва на друга подобна глупост от страна на хора, на които сме дали или ще дадем власт.
цитирай
5. yotovava - 3. ketcakuatl - ТАКА, ТАКА..
05.02.2012 14:40
Като си помисля, че и аз дълго не знаех истината, но никога няма да забравя лицата на онези родители, които се осмелиха да излязат в публичното пространство и да се опитат да кажат:
- Това е безумие, това е издевателство!
Самият Ергенски данък си беше репресивен, отчитам го след 15-годишна борба със стерилитета, през които 15 години навсякъде ме гледаха в ръцете, когато отивах да си реша проблема.
цитирай
6. yotovava - 4. cefulesteven -Бил съм в казармата тогава и съм п...
05.02.2012 14:42
Майка ви овдовява на 19 години, аз съм била на 2 месеца. Но никога не съм получавал пенсия от баща си, не знам по какви причини, а и майка ми е казвала, че дори да е имала право на нещо такова, нито е знаела, нито е търсила правата си.
цитирай
7. kalin8 - Хора...
05.02.2012 15:54
Някой от вас разбира ли от това как се командва въздушно движение?
Винаги е имало абсолютно строги правила...А самолетът, казвам го с поклон пред паметта на жертвите, аварира при излитане, нали? Как, питам ви тогава би могъл един неизлетял (нерулирал даже!) самолет да влияе на полета му?!
Останалото...Останалото са слухове. А и сега има огромни недомислици в законите- факт!!!
Б.
цитирай
8. yotovava - 7. kalin8 - Хора...
05.02.2012 16:04
Суматохата около правителствения самолет създава атмосфера на напрежение и е повлияла за катастрофата. Но ти явно не си прочел целия материал, а аз разказвам за последиците след това - на осиротелите родители освен мълчанието им беше сервиран и ергенски данък, тъй като, видите ли, вече нямало дете в семейството.

Но интересен е и другият факт - че въпреки катастрофата, правителственият самолет излита. Над горящите останки.
цитирай
9. kalin8 - Суматоха???
05.02.2012 16:23
На летище??? Валя, сигурно имаш някой познат, който е летял...Как да кажа- не като пасажер! Попитай го!
А за другото си права! Да! Но помисли само за дейността на сегашните избранници народни...Не искам да се задълбочавам много и затова ще напиша само: "Топлофикация"; "Електроснабдяване" ;" Здраве"
Здраве!!!
цитирай
10. yotovava - 9. kalin8 - Суматоха???
05.02.2012 16:35
......
Но интересен е и другият факт - че въпреки катастрофата, правителственият самолет излита. Над горящите останки.

В зората на демокрацията се появи подробна статия около случая, но не мога да я намеря. Запомнила съм най-вече лицата на родителите по Всяка неделя. Като си помислиш - повече от 20 години ги помня.
цитирай
11. cefulesteven - Майка ви овдовява на 19 години, аз ...
05.02.2012 16:47
yotovava написа:
Майка ви овдовява на 19 години, аз съм била на 2 месеца. Но никога не съм получавал пенсия от баща си, не знам по какви причини, а и майка ми е казвала, че дори да е имала право на нещо такова, нито е знаела, нито е търсила правата си.



Темата ти ме разтърси. Накара ме да си спомня нещо, което бях писал като отговор на думи на Лао Дзъ. Ще го пусна като нов постинг, с линк към твоя, защото е хубаво повече хора да го прочетат. А и да подчертая повода, който ме накара да извадя това от чекмеджето.
цитирай
12. yotovava - 11. cefulesteven -
05.02.2012 16:54
Ние продължаваме да мълчим, но се радвам, че все повече хора започват да търсят правата си от институциите и да отстоват малкото останали привилегии.
Ергенският данък беше измислен уж да поощрява раждаемостта и чрез него да се поддържат институциите за изоставени дена. Какъв парадокс обаче - да си спомним как се отнасяха в ония години със самотните майки.
цитирай
13. анонимен - Много добре
05.02.2012 17:10
си спомням всичко, защото излетях същия ден за Бургас, малко след като беше станала тази трагедия. Както и по-късно родителите по "Всяка неделя" и абсурда с ергенския данък.
Малко преди да тръгна за летището, дойде някой, който ми каза: "Един самолет се е взривил на аерогарата". Аз отговорих нещо от рода на "Стига глупави паники!". Но стигайки на летището, видях позната стюардеса, която ми потвърди новината.
Истина е, че нещата се покриха. Каквито и да са времената сега, поне това не може да се случи.
цитирай
14. yotovava - 13. angpiskova - Много добре
05.02.2012 17:13
Дали, Ани.
Имаме Индиго, река Лим, сестри Белнейски........... и смешни присъди за отнети човешки животи. И май главните виновни ги подмина.
цитирай
15. анонимен - Нямам предвид
05.02.2012 17:20
присъдите, а самите случаи. Няма как да не бъдат съобщени подобаващо, това исках да кажа.
Ей, как намери да ми го припомниш - скоро ми предстои полет:)))))))
цитирай
16. yotovava - Да, това е вярно.
05.02.2012 17:28
angpiskova написа:
присъдите, а самите случаи. Няма как да не бъдат съобщени подобаващо, това исках да кажа.

цитирай
17. анонимен - Йотова, а нещо възмутително, ск...
05.02.2012 18:16
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)
цитирай
18. yotovava - Знаеш ли, такава анонимна мишка като тебе вероятно се е прикривала точно покрай мълчанието и е гризкала, гризкала от държавната софра :)
05.02.2012 18:18
ponicka написа:
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)

цитирай
19. анонимен - Йотова, а нещо възмутително, ск...
05.02.2012 18:18
ponicka написа:
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)

Вале, не обръщай внимание на това недоразумение, само му поискай да ти покаже неговите /или нейните/ постинги. Дето ги няма, че ако реши да пропише, ще разгони всички в блога:)
цитирай
20. yotovava - Нали разбираш, че един такъв субект трябва здраво да го друса параноята и гризе вътрешно-ненаместеният му мир. Между другото, мисля, че е мъж.
05.02.2012 18:23
angpiskova написа:
ponicka написа:
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)

Вале, не обръщай внимание на това недоразумение, само му поискай да ти покаже неговите /или нейните/ постинги. Дето ги няма, че ако реши да пропише, ще разгони всички в блога:)

цитирай
21. анонимен - Йотова, а нещо възмутително, ск...
05.02.2012 18:29
yotovava написа:
angpiskova написа:
ponicka написа:
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)

Вале, не обръщай внимание на това недоразумение, само му поискай да ти покаже неговите /или нейните/ постинги. Дето ги няма, че ако реши да пропише, ще разгони всички в блога:)


Мен лично много малко ме интересува пола му, след като съм констатирала що за стока е. Проблемът е защо админите не трият подобни паразити.
цитирай
22. zaw12929 - В бързината екипажът допуска гр...
05.02.2012 19:22
В бързината екипажът допуска грешка, ...

Хубавото е, че днес няма грешки, не загиват хора и никой нищо не замазва...
цитирай
23. yotovava - Аз пък се радвам, че поне езумният Ергенски данък падна, но представи си колко осиротели семейства години наред са го плащали.
05.02.2012 19:28
zaw12929 написа:
В бързината екипажът допуска грешка, ...

Хубавото е, че днес няма грешки, не загиват хора и никой нищо не замазва...

цитирай
24. kasnaprolet9999 - За този случай изобщо не съм и чув...
05.02.2012 19:47
За този случай изобщо не съм и чувала., явно затъмнението е било сполучливо. Те Чернобилската епопея покриха, та това за тях не е било никакъв проблем. Имах една колежка, доста грозновата на външен вид, но като характер положението бе направо отчайващо. Така и не можа да прелъже никой да се ожени за нея. Едно, че и бе мъчно, че нямаше деца, а друго този ергенски данък направо я съсипваше морално, защото всеки месец и бе напомняно, че тя не е като другите и трябва да плаща заради това. Друга моя колежка бе омъжена, но така и не можа да си роди дете и също се чувстваше страшно ощетена както от съдбата, така и от държавата. Добре, че го махнах, този данък уронваше човешкото достойнство.
цитирай
25. yotovava - Много тихичко се говореше, дори родителите в студиото на Кеворкян се сдържаха, едва-едва да не избухнат. Но благодарение на техния протест имаше малка промяня.
05.02.2012 19:54
kasnaprolet9999 написа:
За този случай изобщо не съм и чувала., явно затъмнението е било сполучливо. Те Чернобилската епопея покриха, та това за тях не е било никакъв проблем. Имах една колежка, доста грозновата на външен вид, но като характер положението бе направо отчайващо. Така и не можа да прелъже никой да се ожени за нея. Едно, че и бе мъчно, че нямаше деца, а друго този ергенски данък направо я съсипваше морално, защото всеки месец и бе напомняно, че тя не е като другите и трябва да плаща заради това. Друга моя колежка бе омъжена, но така и не можа да си роди дете и също се чувстваше страшно ощетена както от съдбата, така и от държавата. Добре, че го махнах, този данък уронваше човешкото достойнство.

цитирай
26. hristo27 - Не е това единствения случай, при ...
05.02.2012 20:30
Не е това единствения случай, при който не се съобщава за броя на жертвите при големи трагедии.
Спомнете си колко бяха обявени жертвите при земетресението в Свищов, терористичните актове в Пловдив, Варна и гара Буново.
И още колко е дълъг списъка до 1989 година?
цитирай
27. yotovava - Тук цинизмът беше в последствията. Аз съм многопаметниче - нещо като ми се забие в съзнанието, сигурно до гроб ще го помня. Така беше и с този Ергенски данък.
05.02.2012 20:42
hristo27 написа:
Не е това единствения случай, при който не се съобщава за броя на жертвите при големи трагедии.
Спомнете си колко бяха обявени жертвите при земетресението в Свищов, терористичните актове в Пловдив, Варна и гара Буново.
И още колко е дълъг списъка до 1989 година?

цитирай
28. анонимен - Помня и аз, събитието.
05.02.2012 21:03
И ергенския данък. :-))))))
Иначе, никой не може да разпознае Поничката. Абсолютно никой.
цитирай
29. yotovava - 28. katana - Помня и аз, събитието.
05.02.2012 21:08
Тогава бях малко втрещена от смелостта на тези хора, а и предполагам, че предварително е имало и шлифоване, за да не стане въргал.
Но бащата, който говори от името на цялата група, на него според мен му личеше и че знае истината.

цитирай
30. анонимен - Да знаеше я. Тя излезе и по-късно
05.02.2012 22:04
Ама сега се покрива отново, щото трябва да ссе подсмърча по Живковите времена.
цитирай
31. анонимен - Йотова, а нещо възмутително, ск...
05.02.2012 22:12
angpiskova написа:
yotovava написа:
angpiskova написа:
ponicka написа:
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)

Вале, не обръщай внимание на това недоразумение, само му поискай да ти покаже неговите /или нейните/ постинги. Дето ги няма, че ако реши да пропише, ще разгони всички в блога:)


Мен лично много малко ме интересува пола му, след като съм констатирала що за стока е. Проблемът е защо админите не трият подобни паразити.

Сбрали се двете недоразумения....пардон, Амбърки и съдят и отсъждат.
Пискова, да си реалист е приоритет на умният човек .Да искаш да цензурираш намирисва на диктатура.Първото ви е неприсъщо,второто не е във ваша власт ,вече.:)
И трето ви свързва-интелектуална недостатъчност и то зле прикрита.Е,то вие си я осъзнавате.........
цитирай
32. анонимен - Абе, писна ми от тебе бе!
05.02.2012 22:20
Какво се влачиш подире ни като бито псе!? Бах те в недоразумението си! Ни пола си знаеш, ни акъла ти е достатъчно.
цитирай
33. анонимен - Бааси малшанса. Хората си имат придворни шутове
05.02.2012 22:32
ние си имаме придворен хахо. Благодаря, Полигоре, свободен си.
цитирай
34. yotovava - Поничке,
05.02.2012 22:32
дето го раздаваш загоряла кифла.
ТУК НЕ ВЛИЗАЙ.
Просто и ясно, та да го разбереш.
цитирай
35. yotovava - Делнах го,Сава, отдавна му рекох, че ако пак се цвъкне в хайлайфа - ще го делкам.
05.02.2012 22:33
katana написа:
ние си имаме придворен хахо. Благодаря, Полигоре, свободен си.

цитирай
36. анонимен - Така е с шутовете
05.02.2012 22:39
отпращат се. Да си седят при прислужващия персонал.
цитирай
37. анонимен - Хайлайфната ви сбирка е пародия., , ...
05.02.2012 22:44
Хайлайфната ви сбирка е пародия.,,Интелигентни послания"изсмукани от пръстите.
Шутовете сте вие.Внимавайте да не разсърдите кралицата с недостатъчно подмазване и суетене около особата й .:))))))))))
цитирай
38. анонимен - Специална покана ли искате, за да се изпарите?
05.02.2012 22:57
:-)))) Леви,леви, па десни, Поничката да върви при Полигора. Време е да дойде Срив. Срив, идвай! Само ти не си се появявал! Така трупата е непълна, някак си.
:-))))) Да вметна. Поничке, имам афинитет към облизването. Очаквай повикване.
цитирай
39. vladun - Първоначално щях да кажа, че живеем ...
05.02.2012 23:20
Първоначално щях да кажа, че живеем в страна на абсурдите, но истината е, че живеем в свят на абсурдите...
Благодаря за публикацията, Валя!
цитирай
40. анонимен - Искаш някак да се докараш на, , ше...
05.02.2012 23:53
Искаш някак да се докараш на ,,шефката" си -като недоизкусурен памфлет ми звучи,обаче!Внимавай,впрегни цяяяялата си интелектуална мощ-немощ,ще да е, се види:)
Като да си навсякъде,ама май никъде не си:)Който,каквото не го може ,все това върти,аааааааа,не,бе,облизва:)Да ти е сладко навсякъде !И подмазването,че нали него поне го можеш!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
41. yotovava - Абсурдите бяха заложени в цялата идея за соца, Влад, нолошите практики продължават и до днес.
06.02.2012 07:25
vladun написа:
Първоначално щях да кажа, че живеем в страна на абсурдите, но истината е, че живеем в свят на абсурдите...
Благодаря за публикацията, Валя!

цитирай
42. анонимен - Йотова, а нещо възмутително, ск...
06.02.2012 08:05
ponicka написа:
angpiskova написа:
yotovava написа:
angpiskova написа:
ponicka написа:
Йотова,а нещо възмутително,скрито-покрито,из под сурдинка откъм времето на Първата,Втората Световна война да имаш да ни припомниш?
И ако перифразирам,бих казала така-Твоето мълчание, по която и да е тема днес,само ще доведе до радостно облекчение утре нас и виковете ще бъдат от радост,не от друго.Един Амбър по-малко:)

Вале, не обръщай внимание на това недоразумение, само му поискай да ти покаже неговите /или нейните/ постинги. Дето ги няма, че ако реши да пропише, ще разгони всички в блога:)


Мен лично много малко ме интересува пола му, след като съм констатирала що за стока е. Проблемът е защо админите не трият подобни паразити.

Сбрали се двете недоразумения....пардон, Амбърки и съдят и отсъждат.
Пискова, да си реалист е приоритет на умният човек .Да искаш да цензурираш намирисва на диктатура.Първото ви е неприсъщо,второто не е във ваша власт ,вече.:)
И трето ви свързва-интелектуална недостатъчност и то зле прикрита.Е,то вие си я осъзнавате.........

Не че някога съм имала съмнения, но е хубаво, когато човек сам демонстрира неграмотността си, а оттам и "интелекта" си. Всеки грамотен блогър вече може да си направи изводите:)
Катана, нормалният човек разбира кога не е желан и просто не отива там, където не го искат. Простият непрекъснато си тика гагата точно там, колкото и да го гонят - точно като конската муха:).
цитирай
43. анонимен - Вале, Анджи
06.02.2012 11:08
Тоя/тия са в състояние да ме уморят! От досада.
цитирай
44. анонимен - Тоя/тия са в състояние да ме уморят! ...
06.02.2012 14:32
katana написа:
Тоя/тия са в състояние да ме уморят! От досада.

Като гледам челната страница в момента, май ще уморят не само нас:)
цитирай
45. анонимен - Аз не чета някои от авторите. Пазя си живота.
06.02.2012 19:46
angpiskova написа:
katana написа:
Тоя/тия са в състояние да ме уморят! От досада.

Като гледам челната страница в момента, май ще уморят не само нас:)

цитирай
46. planinitenabulgaria - За катострофота:
07.02.2012 18:27
Тодор Живков е излитал за Варна да си прегледа очите. За да оситурят самолета му максимално от ДС са настояли пред диспечерите да издадат неразумна заповед за излитане на самолета с артистите ни и това е причината за катастрофата.
Каквото и да се прибави към това е излишно!!! Истината се знае.
Коста
цитирай
47. yotovava - Това е истината и докато сегашните първи все пак си мръдват д-тата до местата с бедствия, самолетът с Тодор Живков излетя над горящите отломки.
07.02.2012 20:46
planinitenabulgaria написа:
Тодор Живков е излитал за Варна да си прегледа очите. За да оситурят самолета му максимално от ДС са настояли пред диспечерите да издадат неразумна заповед за излитане на самолета с артистите ни и това е причината за катастрофата.
Каквото и да се прибави към това е излишно!!! Истината се знае.
Коста

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yotovava
Категория: Изкуство
Прочетен: 5204664
Постинги: 1288
Коментари: 21789
Гласове: 43520
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол