Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 10:03 - МАКЕДОНСКИ РЕПОРТАЖИ: ТЕ СЕ СРАЖАВАХА ЗА МАКЕДОНИЯ -1
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 13048 Коментари: 20 Гласове:
15

Последна промяна: 20.04.2014 12:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МАКЕДОНСКИ  РЕПОРТАЖИ: ТЕ СЕ  СРАЖАВАХА ЗА МАКЕДОНИЯ -1

  “Епопея тъмна, непозната нам, епопея пълна с геройство и срам”

                                                                                        Иван Вазов

             През м. март 1941 година Германските войски преминават през България и разгромяват  Югославия и Гърция. По силата на специално споразумение между България и Райха, на България е предоставено административното управление на Вардарска Македония, Поморавието  и македонските земи в Северна Гърция.

           През месеците април и май  същата година Пета българска армия влиза в Македония. С първите части на 19 април влиза и фелдфебел Борис Райнов от Дупнишкото село Бураново. До този момент той служи като военен музикант в Асеновград. Възложено му е да формира военна музика в състава на 15-та пехотна Охридска дивизия, която се  разполага в градовете  Прилеп, Битоля, Ресен и Охрид. С група музиканти фелдфебел Борис Райнов пристига в Прилеп. С него е съпругата и трите му деца.

              Българската войска е посрещната в  Прилеп  с празничен камбанен звън!

              Камбаните на всички черкви в града бият тържествено.

             Войската марширува по килим от цветя, войниците и офицерите са окичени с цветя. Гърми тържествуващият вик „Ура!".

      «Никога досега не бяхме изживявали такова щастие, каквото беше посрещането ни в Прилеп» - пише в спомените си Борис Райнов.

          Започват се безкрайни народни увеселения, смесват се различни музики, вият се  дълги  хора.

            Въздухът трепери от празничност, радост и възторг! Сълзи на радост в очите и от двете страни.

            Както в Асеновград, военната музика в Прилеп  е в центъра  на  културния живот на града. През 1941 г. е отпразнувано  тържествено и за пръв път свободно годишнината от Илинденското въстание. В навечерието на празника директорът на гимназията държи сказка в препълнен салон в присъствието на илинденци, кмета, началника на гарнизона и околийския управител.

           На пазарището с участието на музиката за пръв път в града се провежда заря. Прочетени са имената  на убити войводи, четници и войници. Командирът на гарнизона произнася патриотично слово. На другия ден в черквата „Св. Благовещение" е отслужена  панихида за падналите илинденци.

          Създава се и дружество на на останалите живи илинденци. С активното участие на това дружество и неговия председател Милан Гюрлуков през следващите години се установява традицията за тържествено отбелязване на този ден.
            Военният оркестър дава често концерти в градината или на площада, участва в организираните народни увеселения. С тържествен парад е отбелязан  6 май — Деня на храбростта на Българската войска. Мало и голямо тича пред военната музика или след войниците.

           Тържествено се отбелязва и 24 май -  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Като правило всички тези празници завършват с народни  увеселения.

           
Посетихме българските светини — руините от крепостта на Крали Марко, полуразрушените български черкви в стария град, сега с. Варош, и неговия манастир „Св. Архангел", старата българска черква в Прилеп „Св. Благовещение", манастира „Трескавец" на Бабуна планина. В Прилеп, където са били учители Григор Пърличев, Димитър Миладинов, Райко Жинзифов, Йордан х. Константинов—Джинот, сръбски учители националисти завзели българските училища, посърбявали българските деца. Учели ги на сръбски език. Сръбски свещеници влезли в българските черкви. А Прилеп се слави с това, че тук се разгаря борбата за самостоятелна българска черква. Там е роден вдъхновителят на тази борба Теодор Кусев — бъдещият старозагорски митрополит Методий - пише Борис Райнов

            Властта в град Прилеп, както навсякъде в Македония, е в ръцете на Българския местен акционен комитет с председател г-н Небреклиев, по-късно кмет на града. Предаването на административната и военната власт в града се извършва с необикновена тържественост и церемониал: на всички официални сгради е издигнат българския национален флаг.

            Още с влизането на българските войски в Македония  Югославската комунистическа партия /ЮКП/ започва жестока борба срещу войската ни, наричайки я „окупаторска". Едновременно с това пропаганда се води и срещу кадрите на Българската работническа партия /БРП/. Градът е наводнен от сръбски шпиони — сърби или сърбомани. През октомври 1941 година сърбомани партизани нападат за пръв път затвора и полицейския участък в града. Постовият стражар е убит. На всички е ясно, че това не би могло да бъде дело на македонските българи, които в югославската армия се бяха предавали в германски плен с вика „Македон булгар", за да не се пролива напразно българската кръв. После българските власти са съдействали за освобождавеното им от военнопленническите лагери и за завъръщането по домовете им..

                Действията на партизаните в Прилепско се активизират през 1943 година. Съставът им е предимно от непълнолетни младежи, примамени от комунистическата пропаганда в гимназията, която изкуствено насажда антипатия и омраза към българския народ, който бил „враг" на всички балкански народи!? В това Борис Райнов се убеждава през лятото на 1943 година, когато  най-добрият приятел и съученик на сина му в гимназията от село Варош станал партизанин. Тогава се разкрива  истината за дейността на титовите агенти в гимназията. После синът му е извикан на разпит в полицията, с което привлича вниманието на властта към бащата.  Поради това той го премества да учи в София в техническотоучилище„ХристоБотев".

            Българските власти се убеждават ежедневно, че селяните силно мразят партизаните. Те сигнализират, че между партизаните в Прилепско, а и в цяла Македония, преобладавали сърби, черногорци, словенци, албанци, та даже и италианци. Впечатлението е че, ЮКП  е успяла да заеме централна роля на сцената на политическата борба в Македония и продължава своята стара политика за обезродяване на българите в Македония и тяхното посърбяване
.           Независимо, че Царство България упражнява административната власт в Македония, на всички е ясно още в самото начало, че  господарите в Македония са  германците. Те получават от българското царско правителство над 15 000 лв. заплата /за сравнение една тютюнева работничка  получава месечна заплата от 1200 лв./  Германия владее всички мини в Македония — специално в Прилепско и Битолско експлоатира слюдени мини. За германците нашите трудоваци строят административни сгради, пътища, жп разклонения с български пари.

            Студени  и надменни, германските офицери и войници  считат българските войници за хора от втора ръка.  Навярно за  висшите и средните офицерски чинове от българската и германската войска може да се каже, че са имали  някакво  единство, но българският войник гледа на германците с подозрение и неприязън. 

               В навечерието на 9-ти септеври 1944 г. предстои решаването на един важен въпрос от правителството на Муравиев — да изясни положението на Пета армия, разположена в Поморавието и Вардарска Македония, считани за безспорни български земи, населени с българи. На 6 септември 1944 г. е получено заповед от временния командир на 15-а пехотна охридска дивизия в Битоля: всички части от Охрид, Ресен и Битоля да се съберат на 9 септември в Прилеп и заедно с Прилепския гарнизон да се изнесат източно от река Вардар и река Пчиня по линията Щип - с. Джумали - с. Хаджи Реджепли. По този 15-та пехотна Охридска дивизия, заедно с останалите дивизии на Пета армия фактически трябва да се ангажират с оттеглящите се вече: от Гърция и Егейските острови елитни германски войски и да не им позволят;  да настъпят към старите предели на България и да я превърнат в бойно поле за сражения с Червената армия.

            Заповедта е закъсняла. Причината за това се крие главно в колебанията на правителството и предателството на генерал Кочо Стоянов, както и на назначения на негово място генерал - майор Александър Попдимитров. Той като командир на Пета армия сключил на 7 септември 1944 г. германския щаб в Скопие споразумение за „символична" война на двете войски в Македония след обявената война на фашистка Германия от правителството на Муравиев.      Това негово действие деморализира  българските части и изиграва  фатална роля за пленяването на всички части на 15-а пехотна охридска Дивизия, оказали се в района на Битоля и в самия град в навечерието на 9 септември 1944 г. Рано сутринта само Прилепският гарнизон и интендантските части, оттеглили се късно през нощта на 8 септември в Прилеп, не попадат в германски плен.

           От тук започва мъченическата голгота на Пета българска армия. Предадена отвсякъде. Офицерите, имащи информация за това, което остава в Министерството на войната и в Генералния щаб, се спасяват поединично, кой как може.  Изтеглянето от Вардарска Македония е напълно дезорганизирано. Настъпва хаос. Елитните германски войски се изправят срещу нашите разпокъсани военни части, обявявайки за вражеска сила: избиват ги  безмилостно, вземат ги в плен в най-добрия случай.

            Македонските партизани, независимо, че  новата власт в София е обявило скъсването с хитлеристката коалиция и преминаването в противоположиния лагер, имат указание да се отнасят към тях като към вражеска сила, да ги обезоръжават, да ги изтласкват с всички възможни средства към  старата българска граница. Войниците са гладни с дни, изпокъсани, в някои случай боси, лутат като прокажени из каменистите македонски планини, озъртайки се като подгонени зверове. Унижението продължава.

(следва)

 

       Снимки:
                                                                   image

1. Българската армия влиза в Македония.

image

2. Възторжено посрещната на българската армия от местното население в Македония на 19 април 1941 година Македония, Прилеп, Пета българска армия,

 

         1. Посрещането на българските войски в Македония,1941г.
          http://www.youtube.com/watch?v=0DOPwZuNghk

  2. Прилеп и Битоля 1941 Българската Армия - посрещане
  
http://www.youtube.com/watch?v=Y1gOPHkwWvc

          3. Aрхивите говорят -  Ресен  Освобождението на Македония

   http://www.youtube.com/watch?v=1QWFsrlJu6M

   4. 1941г.Обединението на България и Македония.
http://www.youtube.com/watch?v=itx1sYc2FlM

   5. Българската армия в Охрид
http://www.youtube.com/watch?v=yzedbrzW3mc&feature=related

 













Гласувай:
15



1. tota - Въпроси и мисли, и много болка за съдбата ни като народ …
02.11.2011 18:54
Македонският репортаж на Санде ни връща на пръв поглед към една прекалено позната тема. Но тя е толкова чувствителна за всеки българин, че никога няма да загуби актуалност или да отиде в архивите и в тишината на музеите. При старите, загубили блясъка си бойни знамена.
Тази тема е като стара рана в костите, която не спира да напомня за себе си.
Цели библиотеки литература е изписана,всички е описано, на всички въпроси е отговорено, а въпросите си стоят.
Защо е така трагична историята на тази славна и достойна Пета българска армия, която виждаме от документалните филми?
Защо се допуска да няма до ден днешен приемственост в българската политика? Да продължаваме делото на тези преди нас, да се надгражда и да се върви напред, а не да се отрича тотално миналото и да се започва винаги отначало?
Отново възниква въпрос. Имаме ли бъдеще и какво ще бъде то?
Относно Македония, можеше ли тя да бъде цената за участието ни във заключителната фаза на Втората световна война?
А отношенията ни с Р Македония стоят на едно и също място, вече близо 20 години?
Защо? Кое пречи на два народа с една кръв да имат други отношения?
цитирай
2. vladun - Вчера в Перник четохме стихове
02.11.2011 20:06
заедно с поети от Битола, Санде!
Само това ще ти кажа - ти ще се сетиш за останалото.
Поздрави, приятелю!
цитирай
3. sande - Радвам се, Владо, представям си цялата атмосфера ...
02.11.2011 20:14
Зная, че е било сърдечно, красиво, вълнуващо.

Кръвта вода не става.

В това ни е надеждата на всички.

Поздрави, Владо!
цитирай
4. sande - Благодаря ти, мила Пловдивчанке,
02.11.2011 20:21
tota написа:
Македонският репортаж на Санде ни връща на пръв поглед към една прекалено позната тема. Но тя е толкова чувствителна за всеки българин, че никога няма да загуби актуалност или да отиде в архивите и в тишината на музеите. При старите, загубили блясъка си бойни знамена.
Тази тема е като стара рана в костите, която не спира да напомня за себе си.
Цели библиотеки литература е изписана,всички е описано, на всички въпроси е отговорено, а въпросите си стоят.
Защо е така трагична историята на тази славна и достойна Пета българска армия, която виждаме от документалните филми?
Защо се допуска да няма до ден днешен приемственост в българската политика? Да продължаваме делото на тези преди нас, да се надгражда и да се върви напред, а не да се отрича тотално миналото и да се започва винаги отначало?
Отново възниква въпрос. Имаме ли бъдеще и какво ще бъде то?
Относно Македония, можеше ли тя да бъде цената за участието ни във заключителната фаза на Втората световна война?
А отношенията ни с Р Македония стоят на едно и също място, вече близо 20 години?
Защо? Кое пречи на два народа с една кръв да имат други отношения?


***

Пловдив е сърцето на България.

Роден за столица.

Там живеят много македонци, преселници от Вардарска и Беломорска Македония.

Радвам се, че поставяш точните въпроси, на които уж сме си отговорили.

А не сме.

Поздрави!
цитирай
5. sande - Много интересен въпрос на Тота!
02.11.2011 20:33
Относно Македония, можеше ли тя да бъде цената за участието ни във заключителната фаза на Втората световна война?

И аз това питам!

Към всички!

Какво пречеше на "вожда и учителя" на българския народ Георги Димитров да постави на ребром въпроса на Сталин / с който има, неограничен достъп по всяко време/:
Българската войска трябва да остане в Македония!

На всяка цена!

Срещу това България влиза в заключителната фаза на Втората световна война с цялата си войска, с резервната си войска и с всичките си ресурси!
Това единствено ще бъде прието като справедливо от българския народ.

Ще кажете: Не е било възможно на Сталин да се поставят условия!
Защо да не е?

И друго. Защо на Тито не се отказва, а "моабитският лъв" даже не го питат?!
цитирай
6. pioneer - Поетите от Битолa инкогнито ли се на ...
02.11.2011 22:28
Поетите от Битолa инкогнито ли се на гости в Перник?
Дайте да видим колко са, които са?
Линк към статия в ежедневник за поетската среща моля.
цитирай
7. get - - Декомунизация Санде ... ме не с декрети и оперетъчни мероприятия ... а в умовете и сърцата !!
02.11.2011 22:46
sande написа:
Относно Македония, можеше ли тя да бъде цената за участието ни във заключителната фаза на Втората световна война?

И аз това питам!

Към всички!

Какво пречеше на "вожда и учителя" на българския народ Георги Димитров да постави на ребром въпроса на Сталин / с който има, неограничен достъп по всяко време/:
Българската войска трябва да остане в Македония!

На всяка цена!

Срещу това България влиза в заключителната фаза на Втората световна война с цялата си войска, с резервната си войска и с всичките си ресурси!
Това единствено ще бъде прието като справедливо от българския народ.

Ще кажете: Не е било възможно на Сталин да се поставят условия!
Защо да не е?

И друго. Защо на Тито не се отказва, а "моабитският лъв" даже не го питат?!


- И ЛУСТРАЦИЯ, казвам ти го аз, който съм бил член на БКП и служител на МВР от 1979 год. !! ... който по смисъла на изповядваното мнение първи трябва да попадне на лустриране !
- Инак спасение няма, това което бе направено след "9 септември" ... няма нищо друго като аналог в българската история !!
- Катарзиса следва да се изживее ... от всеки един, па после да станем човеци ! Кой не стори това - съдено му е да бъде роб по своя или ... по волята на господаря си !!
- Кой иска да го имат за ... а и той сам да е не по-горен от добитък ... нека сам се крие от тази истина !!
- От тук ... от нас следва да започнем въъзраждането на България !!
- За да я има България - преди всичко, трябва да имаме Българи ... осъзнали себе си и своето достойнство хора !!
- Та ще попитам първом себе си, а после всеки един друг - Ти българин ли си ?!

от Гет ктист
цитирай
8. rustam - Прочетох внимателно "репортажа"
02.11.2011 23:09
но никъде не видях текст, който да се връзва със заглавието.
С кого точно, кога и къде във визирания исторически период българска армия се е сражавала за Македония? Може би имаш предвид "сраженията" на българската полиция със 7000 граждани от еврейски произход, които след като сме ги победили, сме изпратили на "почивка" в Аушвиц?

- въобще не е вярно, че Гърция и Югославия са победени "светкавично" от швабите. Гърция воюва 3 месеца с Италия и буквално натиква фашагите на майка им в п....а. Докато цар Борис подло пропуска немската армия в тила на гръцката. Немците са пуснати да минат у нас много преди да се подпише Тристранния пакт и дори пресичат гръцката граница ден преди подписването.

А иначе - нямало е шанс Димитров да "преговаря" със Сталин. Елементарно - всичко това е решено в Ялта. И Сталин е изпълнявал договорката с Англия и САЩ. На които ние обявихме "символична" война през 1941.
Именно по силата на тези договорености СССР обяви война на България. Защото това беше техен дълг към съюзниците им.

И докато цяла България хрантутеше немските дегенерати, Югославия задържаше 7 немски дивизии на територията си
цитирай
9. sande - Никола, срещите в културната сфера, в това число между поетите и белетристите от двете страни са нещо нормално ...
03.11.2011 04:24
pioneer написа:
Поетите от Битолa инкогнито ли се на гости в Перник?
Дайте да видим колко са, които са?
Линк към статия в ежедневник за поетската среща моля.


***
И то от години. Макар и малко тегаво, но културното сътрудничество се развива. Има подписани междуправителствени договори и планове за културен обмен, планове за сътрудничество между Министерствата на културата. Между писатлските съюзи също се подписват протоколи за сътредничество. На тази база в Р Македония бяха издадени "Под игото" от Иван Вазов, "Железният свтилник" на Димитър Талев, поетични книги на Любомир Левчев, Стефан Цанев, Николай Петев, Иван Гранитски, Евтим Евтимов, Петко Братинов, Петър Андасаров, антологии на съвременната поезия и др.
В България бяха издадени поетични книги от Кочо Рацин, Гане Тодоровски, /ПодгБранко Цветковски, белетристични книги на Младен Сърбиновски, Миле Неделкоски /Подгряване на вчерашния обяд, има и филм/, Блаже Миневски /Ледено око-сборник разкази/и др.
Има и гостувания на лична, приятелска основа.
За Перник - Владо знае.
Все пак не е това, което може и трябва да бъде, но контакти има доста активни.
цитирай
10. sande - get - - Декомунизация Санде ... ме не с декрети и оперетъчни мероприятия ... а в умовете и сърцата !! 02.11 22:46
03.11.2011 04:43
Съгласен съм, приятелю Григоре с въпроса за декомунизацията, но как да стане е въпрос. Необходимо е време.Смяна на поколенията. Насилствено трудно могат да се постигнат промени. Не сме виновни, че сме живяли в България и в тази система.

Съдба. За повече от половин век тази матрица това е произвела.

Старото не си е отишло, новото не е дошло. Или е в някаква небулоза.

Като последиците от Чернобил. Стореното е сторено.

Но не сме без изход.

Поздрави!
цитирай
11. sande - Благодаря, Рустаме,за направените добронамерени забележки и уточнения.
03.11.2011 05:12
но никъде не видях текст, който да се връзва със заглавието.
С кого точно, кога и къде във визирания исторически период българска армия се е сражавала за Македония? Може би имаш предвид "сраженията" на българската полиция със 7000 граждани от еврейски произход, които след като сме ги победили, сме изпратили на "почивка" в Аушвиц?

***

Разказът-репортаж е написан по спомените на фелдфебел Борис Райнов. Това е роднинска фамилия. Много сериозни, красиви и достойни хора.
Музикантът е достатъчно интелигентен и е разказал с очите на свидетел. Документът има документална стойност за този период. При това всичко е изстрадано.

Ще махна "светкавично", но тези страни, както и много други са прегазени бързо от германската военна машина.

Те се сражаваха за родината. Това е метафора.
Но има и много реални сражения. С Титовите партизани-хиени, срещу всеки, който е против Обединението на българите, с хитлеристките войски, след като новото правителство в България напуска коалицията и ги обявява за вражеска войска.
Сам разбираш,че сраженията с тях са неизбежни. Даже Пета армия и да не иска, ама те искат!
Стрелят по нашите войски, избиват ги, пленяват ги и пр. Добре известни факти. Както знаменития случай в Охрид с откупването им със злато от населението.

Всички пътища, мостове и пр. са завардени от германците. А нашите имат заповед за изтегляне.

Да не забравяме, че независимо от всички бъркотии в това тотално объркано време и суматохата навсякъде, военните все пак трябва да изпълняват и заповеди. Така или иначе, по един или по друг начин.

Сърбоюгославските Титови партизани са специална тема. Много опасни. Макар и не много на брой, но те дебнат нашата войска навсякъде, извършван терористични нападения, а когато виждат, че Царство България загива под руините на Втората световна война и нахлуването на Червената армия,, стават агресивни, войнстващи и нагли без предел.Те воювяат за сръбската кауза. Без вясякакви скрупули. Македония е сръбска!

А случая с депортирането на евреите е отделна тема.Сигурно ще се опитам да ги включа в някой бъдещ "репортаж".
цитирай
12. sande - Глас от това време:
03.11.2011 05:29
В българския Йерусалим!
13.10 08:57
Проф. Иван Снегаров

ДЕЛОТО НА КЛИМЕНТА ОХРИДСКИ

(Реч, произнесена на 2. VII. 1941 г. в гр. Охрид)

Ето ни в града на славното българско минало. Ето ни в свещения град, за който всяко българско сърце силно тупти. Ето ни в чертозите на вековния народен блян. Преди три месени недостъпен беше българският Йерусалим. Топяха се нашите сърца да го видим и му се поклоним. Тиранинът бе поставил сатанински препятствия, за да го откъсне от всякакво общение с българското царство. Но неочаквано, по мановение на самоотвержения германски народ, изгря свободата и над тоя вълшебен и свещен български кът. Днес ние сме честити да стоим на българския Сион, гдето лъчезарното небе най-нежно целува българската земя. Виждате, драги гости: град Охрид е твърде скромен, с много порутени къщи. Тежкото турско и още по-несносното сръбско робство са ударили своя печат върху него. Той изглежда твърде отслабнал и посърнал от терзания и тъга за свободата. При все това той винаги, и в най-мрачното време, е сияел с особен ореол. Под неговите дрипи се крие духовно величие. От неговия образ се излъчва древна слава като животворен ефир. Кой друг български град може да му съперничи по трайна историческа слава? Първата ли българска столица Плиска? Този някогашен първенец между градовете на българското царство отдавна е изчезнал от лицето на земята. Втората ли прекрасна, златоцветна българска столица Преслав? Обаче и тя също отдавна, още в 972 г., престана да бъде двигател на българския културен живот. Може би другата гиздава българска столица Търново, която близо половина век била повелител на по-голямата част от Балканския полуостров и два века е всявала страх във византийската империя. Но и тоя горд български град е изтръпнал под кървавите ужаси, що го връхлетели на 17 юлий 1393 г. и после, и и после, и престанал вече за дълги векове да бъде ръководител не само на българския народ. Не само турският ятаган, но и фанариотски хомот го е смирил до неузнаваемост.

Само Охрид, столицата на вихрено юначния цар Самуил, е преминал и изтърпял народните бедствия през средните векове, без да изгуби своята ръководна мощ. Охридската архиепископия, наричана в турско време патриаршия, е преодоляла византийското и сръбското (средновековно) владичество и е действувала още близо 400 години под турско робство. В нейно лице Западна България или Македония, както в ново време взеха да я наричат, почти осем века е имала напълно обособен вътрешен живот. Ако и подчинена на чужда държава, Македония, възглавявана от Охрид, била духовно суверенна величина, която официално била наричана България (на гръцки ) не само от своите свещеноначалници — охридските патриарси, но и от цариградските и други патриарси.

Къде се крие, прочее, първопричината на тая многовековна огнеупорност на тоя чуден и толкова мил за българина град? Преди всичко в духовната основа на неговото битие. Той е станал амвон на новия апостол Павел — св. Климент Охридски, за новите коринтяни, сир. българите, както го възпява един охридски архиепископ-песнотворец. Охрид е бил свещникът, откъдето е светело живодатното светило св. Климент Охридски над цялата българска земя. Охрид ревностно е пазел неоценимото съкровище, което го правело да бъде всебългарска светиня — честния гроб на св. Климента и вечносвежи спомени за тоя велик български светител. Със своя свят живот и благодатна дейност св. Климент е удостоил и своето земно жилище Охрид да сподели неговата сияйна слава. Чрез Климента Охрид е богоозарен български град. Тук Христос освети и оживотвори българския народ. В Охрид са поставени апостолските основи на Българската православна църква. От Охрид извира Божие благословение за цялата българска земя.
цитирай
13. sande - Още един глас, от по-ново време:
03.11.2011 05:40
Тончо Жечев - от предговора към Поклоннически слова за Македония:
12.10 14:04
Признавам, жал ми стана за великия наивитет на хора от ранга на Мутафчиев, Снегаров, Арнаудов, Дуйчев, за заслепението при една наистина законна придобивка, от връщането на България това, което наистина й принадлежи. Ами че те държат своите тържествени речи, изпълнени с триумфираща радост, само няколко дни, по-малко от две седмици, след като германците са отворили войната на Русия, война, която пречупи гръбнака на „хилядолетния Райх", а заедно с това лиши и нас от ефимерната придобивка, траяла някакви си четири години! Толкова ли заслепяващо нещо са придобивките в политиката, толкова ли е трудно да се види, че придобитото с насилие тъпкано се връща! Но наистина тоя път трябва да се смята извървян и окървавен! Време е окончателно да се простим с него.
http://www.promacedonia.org/poklon/index.html
цитирай
цитирай
14. tota - Приятелю, Гет имаш основание за това, което пишеш...
03.11.2011 07:19
- И ЛУСТРАЦИЯ, казвам ти го аз, който съм бил член на БКП и служител на МВР от 1979 год. !! ... който по смисъла на изповядваното мнение първи трябва да попадне на лустриране !
- Инак спасение няма, това което бе направено след "9 септември" ... няма нищо друго като аналог в българската история !!
- Катарзиса следва да се изживее ... от всеки един, па после да станем човеци ! Кой не стори това - съдено му е да бъде роб по своя или ... по волята на господаря си !!
- Кой иска да го имат за ... а и той сам да е не по-горен от добитък ... нека сам се крие от тази истина !!
- От тук ... от нас следва да започнем възраждането на България !!
- За да я има България - преди всичко, трябва да имаме Българи ... осъзнали себе си и своето достойнство хора !!
- Та ще попитам първом себе си, а после всеки един друг - Ти българин ли си ?!

Но дали България е имала възможността да избира пътя си на развитие?
И още Казваш, -"това което бе направено след "9 септември" ... няма нищо друго като аналог в българската история !!"
А, това, което се случи след 1989 година има ли аналог?
Да разрушиш къща за да направиш колиба???? Да унищожиш в най- плодотворната възраст подготвени кадри във всички области?? Това не е ли морално убийство? Пак наложен ни чужд модел или какво??
Нима не можеше да намерим своя път със многообразие на формата на собственост и със структурна политика в областта на икономиката....защото без икономика - другите области линеят.
Съгласна съм с теб, че трябва да се припознаем - българи ли сме или не? Защото, ако бяхме българи преходът щеше да бъде друг. За съжаление големите играчи в световната политика винаги си намират проводници!!
Тъжна е брате, нашата съдба, отредена ни - държавата ни да е малка за да дърпат конците други.
Гледам снимките приложени към репортажа, каква енергия струи от тези млади хора, а после, после със следващите превратности какво им е съдено да преживеят....
Ще се припознаем ли като българи!! Ще възродим ли България? Тези въпроси задавах преди години и отговор не получих, само полу усмивки или „така ли?”
Липсва волята да се работи за България!!
цитирай
15. pioneer - Да ми кажеш санде къде в Скопие може ...
03.11.2011 10:01
Да ми кажеш санде къде в Скопие може да се купят български книги на български език, не преведени.
Талев например.
цитирай
16. sande - В Скопие, Коле, не може да се купи българска книга, нема като как да стане тая работа ...
03.11.2011 10:27
Нема книжарница.

Има хубави македонски книжарници, но там продават изключително само книги от македонски и светски /световни/ писатели.

Сръбски има колко сакаш, но нивните сигурно са светски, а българските по що не са светски, нема ги никакви. Освен преведените на македонски, за кои що споменах.

Талев го преведоха у Прилеп, но никако да се стигне до Железниот светилник. Сигурно е издаден у неколко примероци, само за фасон.
Нищо, София е близо, а Кюстендил и Благоевград са уште по-близо. Тамо може да се купи.
цитирай
17. get - - Ти сама даваш отговор в така поставеният ни въпрос, драга приятелко !?
04.11.2011 11:20
tota написа:

А, това, което се случи след 1989 година има ли аналог?
Да разрушиш къща за да направиш колиба???? Да унищожиш в най- плодотворната възраст подготвени кадри във всички области?? Това не е ли морално убийство? Пак наложен ни чужд модел или какво??

- За това ни се намеква и в посветителският легендарен цикъл за Тезей ?!(античният и предгръцки герой) Тезей(Тозий), който не успя да постигне безсмъртие тъй като не бе достъчно БЕЗупречен !! ... поради, което не му бе дадена от Дионис, Ариадна - "Едната-светлата" - А(у)фродита "Светло-рождената" ... ?!!
- Това е и идеята в "Легендата за "прокрустовото ложе" ? ... Не случайно, местността където е живял "Прокрустис"(защо така странно ми звучи това име, като българската думичка ... ПРЕКРЪСТИ(ш) (?!!) се намира на пътя, където преминава процесията на Елеевзинският посветителски култ !!?
- Да, да !! - На практика това едно към едно отговаря, на това което обяснявам ... че човек непрестанно е "разпъван-разкъсван" във всеки един момент от живота, от "предизвикателството на Избора" ... в предвид - Какво да избера(как да постъпя) ? ... тоест това е в аспекта на "Съдба", принципа за "Свободната воля", доколко ще сме безупречни, като морал и-и-и ... ще имаме Дух да се въздигнем над собствените си страхове и пристрастности ... Именно това е което прави от човека - Човек ?!!

- С уважение !

от Гет ктист
П.П. Размислих и допълвам, тъй като рискувам да прозвуча предвзето и неразбираемо ... към това има отношение и думата "тризна", което пък е името на родният град на Хероя(Тезей-Тозий) Тризна ?!! ... малко етимология и обяснения ... Тризна(к) ... тоест варианта(след нашият Избор) се дели на три ... движим се по старата траектория(път) "отиваме" в по-високо ниво(състояние) ... или пропадаме в "Долното царство" ... това е накратко смисълът ... но мисля да напиша отселен пост в блогът ми с повече пояснения - Какво са имали в предвид древните ... "разказвайки-подсказвайки" ни с тази поучителна история ?!!:)))
цитирай
18. tota - @getКакво са имали в предвид древните ... "разказвайки-подсказвайки" ни с тази поучителна история ?!!:)))
04.11.2011 13:22
Какво ли, приятелю?

Ами, че трябва да бъдем ЧОВЕЦИ!! Да не се самозабравяме или опияняваме от своето "ВЕЛИЧИЕ" ...от суетата, че сме велики и вечни!! Особено, когато сме облечени с власт!

Хубав ден!
цитирай
19. sande - Здравей, Сирме!
01.04.2017 12:56
Сирме, замисляла си се, че проблема с Македония е преди всичко е български проблем. Проблем на България, на българите. Късно излиза България от Османската империя. Оказва се, че всички, всичко е разделено и разпределено. Никой, никой не иска на това място голяма държава. А държавица - но тази територия. И с нищо не може да се постигне. С въстания, с борби, с войни. Не. Невъзможно е. Даже съм си задавал и обсурдния въпрос: Защо и Господ не помага ? Защо ? Ами защото и той не може. Даже може да стане и по-лошо. Дяволът,сатаната е по-силен в случая. Дяволите играят тук сатанинското си хоро!

Между другото: това се потвърждава - на Деветото.
цитирай

Редактирай | Изтрий
цитирай
20. sande - Пред мрака на истините!
01.04.2017 13:06
33. sande - Обединението!
18.02 10:25
Пред мрака на истините!
Най-много истините закъсняват ...
Н.В. Цар Борис Трети - единственият в света, който спечелва ВСВ. Без единствен изстрел. Обединява си Отечеството! Установява цивилна, полицейска и военна администрация в новите територии. Това е факт, достоен за Вековете! Велика България наистина! Георги Димитров І "вожда и учителя" на българите /с второ отделение!/ предава всичко. Всичко е обявено за фашистко - Царството, новите земи, Правителството, Парламента, медиите, Армията, офицерите - всичко! Фашистко, антинародно!? Великият Цар Борис Трети загубва всичко! И себе си дори!

цитирай
цитирай
21. sande - Освободители и "Освободители" !
19.04.2017 05:05
sande - Кого нападат и избиват Рилските партизани на Жельо Демиревски в Жабокрек ?
04:45
Партизаните нападат германските войници.

Кои са германците ?

Бойните другари на българската войска от Новите територии - Беломорска Тракия, Егейска Македония и Вардарска Македония.

Участниците в Обединението - вековния блян на българите. Ранени германски войници и офицери. На лечение в Почивната станция.

Партизаните се бият срещу Освободтелите -германци! В полза на кого? На "Освободителите" на Девети! Червената армия и СССР.

Пред мрака на истините!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671511
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031